Alt om ørevoks

Ørevoks – hvad er ørevoks, hvordan fjerner du det, og hvordan holder du det væk?

Ørevoks er helt naturligt, og vi har det alle sammen. Nogen har mere end andre, men fælles for alle er, at det ikke er noget, vi taler så meget om. Måske er det derfor, vi ofte oplever, at mange har spørgsmål omkring ørevoks. Spørgsmål, der bestemt ikke bliver mindre relevante, når man har høreapparat.

Vi har her forsøgt at samle de oftest stillede spørgsmål om ørevoks, ørevoks fjerner, propper i ørerne og meget mere i en slags “Ørevoks FAQ”.

Måske du også kan finde svar på dit spørgsmål.

Hvad er ørevoks?

Ørevoks er en klæbrig belægning i øregangen, der primært består af døde celler og materiale fra kirtler. Alle har ørevoks i større eller mindre grad, og selvom man godt kan synes det er lidt irriterende – især hvis man har meget af det – så har det en vigtig funktion i dine ører. Ørevoksen opsamler nemlig støv og snavs, så det ikke kommer ind i øret. Dertil slå den klæbrige masse bakterier ihjel, så disse ikke kan komme ind i selve øret og skabe betændelse.

Normalt vil ørevoksen selv find vej ud af øret og falde af som små, tørrede flager. Men i nogle tilfælde kommer det ikke ud, og stopper i stedet øret til.

Hvorfor har man ørevoks?

Ørevoks kan være ganske irriterende, men det har en vigtig funktion. Ørevoksen beskytter nemlig uden i din øregang. Dertil fanger den klæbrige masse støv og andre partikler, der er på vej ind i øret, og hjælper på den måde med at undgå betændelsestilstande.

Hvis din øregang bliver irriteret af fx eksem, meget støv eller andet, så vil du opleve, at øret begynder at producere mere ørevoks for at beskytte sig selv.

Derudover er ørevoks en vigtig del af kroppens immunforsvar. Den beskytter nemlig øret mod svampe og bakterier, der ellers ville kunne give en infektion. Denne funktion kender vi også fra snot, spyt og slim, der beskytter andre dele af kroppen. Snot produceres også af kroppen for at få en irritation eller infektion ud.

Hvad er propper i ørerne?

Hvis du producerer meget ørevoks, kan du risikere, at al ørevoksen ikke kommer ud af sig selv. I stedet samler den sig sammen i en prop af ørevoks, der kan spærre øret og være skyld i både svimmelhed og nedsat hørelse.

I disse tilfælde kan det være fristende at tage en vatpind og forsøge at få proppen ud, men det skal du lade være med. En vatpind trykker nemlig kun ørevoksen endnu mere sammen, ligesom den irriterer din øregang, hvilket kun sætter yderligere gang i produktionen af ørevoks.

Hvordan renser man ører?

I de fleste tilfælde vil det ikke være nødvendigt selv at gøre noget for at fjerne ørevoks. Det regulerer ne,lig sig selv, og falde ud af øret som små flager, som ingen lægge rmærke til.

Men der kan selvfølgelig være tilfælde eller perioder, hvor der produceres så meget ørevoks, at det bliver et problem i forhold til den almindelige hygiejne.

I disse tilfælde kan det være nødvendigt at fjerne noget af ørevoksen selv, men brug aldrig vatpinde eller tilsvarende til at rense dine ører for ørevoks. Grundreglen er faktisk, at du ikke skal bruge noget, der er mindre end din albue til at rense ører med, fordi du kommer til at skubbe ørevoksen endnu mere ind i øret, hvor den kan klumpe sig sammen som en prop.

Brug i stedet en vaskeklud, der er vædet i lunken vand til at rense den yderste del af øret. Du kan også benytte en ørespray til at rense øregangen. Den løsner nænsomt ørevoksen og hjælper den til at komme ud af øret – uden at du risikerer at sætte yderligere gang i produktionen af det beskyttende voks.

Hvordan fjerner jeg en ørevoks prop?

Hvis dit øre er helt stoppet til at en ørevoks prop, så skal du enten bruge en ørespray eller en anden form for rensende opløsning til ørerne, som kan opløse ørevoksen, så den nemmere kan bevæge sig ud ad øret ved egen kraft.

Hvis du er helt stoppet til at propper i øret, kan du også kontakte din læge og bede om at få en øreskylning. Dette plejer at kunne løsne selv de mest irriterende propper i øret.

Hvordan undgår jeg at få ørevoks?

Du kan ikke undgå at få ørevoks, da det er en helt normal og naturlig funktion i øret, som hjælper med at beskytte øret mod bakterier, støv og andet, der kan genere øregangen.

Hvis du føler dig generet af det og ikke føler, at du har rene ører, så kan det være en god idé at bruge en ørespray eller anden form for opløsning til at hjælpe ørevoksen med ikke at klumpe sammen som en prop.

Må jeg bruge vatpinde til at fjerne ørevoks?

Nej, du må ikke bruge vatpinde til at fjerne ørevoks i øregangen. Generelt skal du kun tørre (eventuelt med en vatpind) uden for øregangen. Hvis du presser en vatpinde ind i øregangen, vil du presse ørevoksen dybere ind i øregangen. Det vil i sidste ende aflukke din øregang og påvirke din hørelse.

Desuden vil øret producere mere voks, når det bliver irriteret. Derfor vil brug af vatpinde øge produktionen af ørevoks. Det er altså en ond cirkel, hvor du tvinger kroppen til at producerer mere af denne beskyttende belægning, selvom du reelt forsøger at fjerne ørevoksen.

Hvor meget er “for meget” voks i øret?

Øret producerer normalt ikke “for meget” ørevoks, men det er dog normalt med overskydende voks i øret. Det sker, når belægningen produceres hurtigere, end den kommer ud – eksempelvis på grund af arbejde i støvede omgivelser. Det er naturligvis uhensigtsmæssigt. Det kan nemlig resultere i aflukkede øregange. Det kalder man også en “prop i øret” eller en “ørevoks-prop”.

Du må endelig ikke forsøge at afhjælpe dette med vatpinde. Det vil kun forværre problemet. I stedet skal du forsøge at rense øret med en rensespray, der er mild og ikke irriterer øregangen yderligere.

Arbejder du i larmende og/eller støvende omgivelser, kan det anbefales at bruge ørepropper fremstillet til formålet. Der findes ørepropper kaldet “WorkSafe”. Med disse ørepropper vil du stadig kunne høre radio og samtaler. Til gengæld vil støv, snavs og larm blive holdt ude. Det beskytter både dine ører og din hørelse!

Er det farligt med for meget ørevoks?

Kroppen – eller rettere huden i dine øregange – producerer normalt kun den mængde ørevoks, der er nødvendig. Som nævnt i forrige svar, så kan du dog selv provokere øret til at øge denne produktion, hvis du hele tiden fjerner ørevoksen. Bruger du vatpinde og presser ørevoksen ind, så kan du i værste tilfælde give dig selv smerter i øregangen og endda betændelse.

Mere almindelige bivirkninger ved aflukkede øregange:
  • Ubehagelig trykken i øret
  • Kløe i øregangen
  • Hørenedsættese
  • Øresusen
  • Svimmelhed

Ørevoksen skal rense øret, og dermed er det ørevoks inklusiv smuds og støv, der nu sidder fast i øregangen. Oplever du, at du har for meget ørevoks i øregangen? Eller føler du, at øret er aflukket? Måske er din hørelse nedsat som resultat? Så prøv med en mild ørespray. De kan fås til under 100 kr., og der er nok til mange gange.

En ørespray, der renser øregangen, vil effektivt opløse ørevoksen, så den kommer ud af øret naturligt.

Får høreapparat brugere mere ørevoks?

Ja, det er en helt normalt bivirkning for høreapparet brugere, at opleve en øget produktion af denne belægning. Selvom høreapparater er nødvendige og gode, når du har en hørenedsættelse, så irriterer de også øregangen. Derfor vil kroppen producere mere ørevoks. Du kan modvirke dette en smule ved at holde dine høreapparater så rene som mulige – f.eks. med en tørreboks – og derudover at bruge en ørespray.

Hvordan virker en ørespray mod ørevoks?

En ørespray kan være baseret på forskellige ting, f.eks olivenolie, saltvand og mange andre ting. Det fælles formål for alle sprays til ørevoks er, at det blødgør og løsner voksen, så det nemmere finder ud af øret ved egen hjælp.

Ofte kan øreskylninger også hjælpe. Disse kan du få hos enten egen læge eller hos en øre, næse, hals specialist.